woensdag 25 mei 2011

Militanten nemen afgelegen district Doab in Nuristan in

Opstandelingen hebben na twee dagen van gevechten het district Doab (Du Ab) in de Noordoost-Afghaanse provincie Nuristan ingenomen. Bij de strijd sneuvelden acht strijders en drie agenten.

Dat meldt het Afghaanse persbureau Pajhwok. Functionarissen zeiden woensdag dat het veiligheidspersoneel zich dinsdagavond om tactische redenen heeft teruggetrokken uit het hoofdkwartier in het gebied.

Generaal Shamsur Rahman Nuristani zei dat de afgelegen stad momenteel noch door opstandelingen noch door veiligheidstroepen wordt gecontroleerd.

Het districtshoofd, Fida Mohammad, verklaarde dat de strijd nog steeds voortduurt. Volgens hem vonden in de twee dagen van strijd acht strijders en drie agenten de dood.

Een woordvoerder van de Hezb-i-Islami van de krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar zei dat zij het district samen met de Taliban hebben bezet.

De Hezb-i-Islami is een van de opstandelingenbewegingen die actief is in Afghanistan.

De woordvoerder zei dat 20 agenten zich met hun 50 wapens over hebben gegeven aan de rebellen.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid zei ook dat zijn groepering de controle heeft overgenomen in het district, maar zei niets over de betrokkenheid van de Hezb-i-Islami.

Het komt vaker voor dat de Taliban een gebied in Afghanistan innemen. Ze worden dan meestal weer snel verdreven wanneer er versterkingen van Afghaanse en buitenlandse troepen worden ingezet.

Maar in de tussentijd kunnen opstandelingen dan wel afrekenen met mensen die hebben samengewerkt met de Afghaanse overheid.