dinsdag 31 mei 2011

NAVO doodde agenten in Nuristan die gebied juist hadden heroverd

De gouverneur van Nuristan heeft zondag gemeld dat 18 burgers en 20 agenten werden gedood door “friendly fire” tijdens door de VS geleide luchtaanvallen tegen opstandelingen. De agenten hadden juist terrein heroverd en werden aangezien voor opstandelingen.

De afgelopen week werd er zwaar gevochten tussen Taliban en Afghaanse veiligheidsdiensten in de noordoostelijke onherbergzame provincie.

Vrijdag werd al melding gemaakt van de dood van de agenten door NAVO-vuur, maar de NAVO zei opstandelingen te hebben gedood.

De burgers en agenten werden aangevallen door de NAVO omdat ze werden aangezien voor militanten, zo vertelde gouverneur Jamaluddin Badr aan het persbureau AFP.

“De agenten werden gedood door eigen vuur,” aldus Badr. Hij zei “dat de luchtaanval in het district Do Ab gericht was tegen een lokatie die de agenten juist na gevechten hadden heroverd op opstandelingen”.

De burgers werden volgens de gouverneur gedood omdat Taliban die zonder munitie waren komen te zitten in de huizen van burgers vluchtten. Vervolgens werden de burgers per vergissing aangezien voor Taliban en werd op ze geschoten.

De NAVO zegt dat de zaak wordt onderzocht.

Burgerslachtoffers leiden tot veel woede in Afghanistan. President Karzai dringt er al jaren bij de NAVO op aan geen burgerslachtoffers meer te maken.