maandag 26 september 2011

“NAVO en Afghaanse leger doden 19 burgers bij operatie in Nuristan”


Een militaire operatie van ISAF-troepen en het Afghaanse leger in het district Want Waigal in de Oost-Afghaanse provincie Nuristan heeft afgelopen week aan 19 burgers het leven gekost.

Dat heeft Inayatullah Mazhabyar, het hoofd van de provincieraad, gezegd. Het Afghaanse Nationale Leger (ANA) zegt dat de bewering over de burgerdoden ongegrond is, zo meldt het persagentschap Pajhwok.

Het district Want Waigal stond de afgelopen drie maanden onder controle van de Taliban, maar werd afgelopen week door het Afghaanse leger en troepen van de Internationale Coalitie heroverd.

Drie dagen nadat het Afghaanse leger zich terug had getrokken, beweerde de taliban dat ze de stad weer hadden heroverd.

Het Afghaanse leger zegt dat bij het offensief 40 militanten zijn gedood.

Maar Inayatullah Mazhabyar zegt dat 19 burgers, waaronder een stamoudste, zijn omgekomen bij en luchtanval van de NAVO,

Zes anderen zijn gevangengenomen door troepen van de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO.

Mazhabyar zegt dat onder de burgerdoden de moeder, de zus, de vrouw en drie kinderen zijn van een man die ramadan heet.

Malak Juma Gul, een lid van de Hoge Vredesraad (High Peace Counci) in Nuristan werd ook gedood.l

Mazhabyar zei dat de bewoners van het district de operatie wel hadden verwelkomd.

De bewoners van de districten Kamdesh, Barg-i-Matal en Want Waigal hadden te maken met kwellingen van de Pakistaanse Taliban.

De provincie Nuristan en de districten Kamdesh, Barg-i-Matal en Want Waigal grenzen aan Pakistan.

Kolonel Noman Hatifi, een woordvoerder van het Afghaanse 201st Selab Military Corps, benadrukt dat de operatie geen burgerslachtoffers heeft gemaakt in het district.

De provinciale politiechef, brigadegeneraal Shamsur Rahman Nuristani, bevestigde echter dat er burgerslachtoffers zijn gevallen tijdens de operatie in het district. Hij bevestigde dat Ramadan zes familieleden verloor bij de luchtaanval van de ISAF.

- Provincial police chief, Brig. Gen. Shamsur Rahman Nuristani, admitted civilian causalities had happened during the operation in the district. He confirmed that Ramadan had lost six family members in the ISAF airstrike. -